Slad

Co to vlastně slad je?

Slad je jednou z nejdůležitějších surovin při výrobě piva. Proces sladování spočívá v přeměně škrobů v ječných zrnech na cukry. Tento proces u nás začíná:

Příjmem ječmene, kdy se nevyčištěný ječmen roztřídí podle kvality (na základě rozboru v laboratoři) a uskladní v tzv. příjmových koších. Tyto koše mají kapacitu asi 350 tun.

Poté se vyčistí a nechá tzv. uležet na původních ječmenných dřevěných sýpkách. Na tyto sýpky se vejde cca. 2000 tun.

Uleželý ječmen následně putuje na máčírnu, kde se namáčí. Vodu, ve které je ječmen namočen je třeba okysličovat. Tuto funkci u nás zajišťuje výkonné dmychadlo. Na máčírně je 8 namáčecích náduvníků. Každý z nich je opatřen 3 prstenci, pro vhánění již zmíněného vzduchu.

Vymočený ječmen se rozprostírá na humna, do tzv. hromad, ve kterých klíčí. Humna máme opatřena malou mechanizací. Stroj, který hromady převrací, je opatřen zásobníkem na vodu a tryskami. Hromady jsou zároveň dokrápěny na požadovanou vlhkost.

Poté se nastírá na hvozdy, kde se teplem zastaví enzymatický proces klíčení. Hvozdící proces řídí počítač.

Po zchladnutí se slad odklíčí a je skladován na sladových sýpkách. Sýpky mají kapacitu cca. 2500 tun.

Při expedici se slad vyčistí, naleští na pulírovacím stroji a je expedován volně ložený nebo v pytlích po 50 kg.